3 ideeën om jouw kind meer te laten bewegen

Nu het nog lekker weer is, is het handig om je kind zo veel mogelijk naar buiten te sturen. Lekker bewegen, vrienden maken en wat extra vitamine D pakken. Toch is dit niet altijd even makkelijk en hebben kinderen hun eigen wil. Om ze toch een duwtje in de goede richting te sturen, staan hieronder een paar tips en ideetjes om daarbij te helpen. 

Zorg voor een aantrekkelijke tuin

Jouw achtertuin is het eerst wat kinderen zien. Misschien ideaal om lekker in te loungen of ’s avonds te eten, maar hoe goed kan je hier nou eigenlijk spelen? Heb je ooit gedacht aan het plaatsen van een speeltoestel? Misschien een zandbak, voetbalgoal of hockeydoel, eventueel een trampoline? Door een paar kleine toevoegingen, met welk budget dan ook, kan je al een wereld van verschil maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er meer ruimte ontstaat om te spelen, of juist minder leegte.

Gebruik de straat

Woon jij nou aan een kindvriendelijke of autoluwe weg? Maak hier dan gebruik van. Zo’n lange straat is ideaal voor spelletjes. Lekker steppen, voetballen of knikkeren. Zet bijvoorbeeld een parcours uit om om te slalommen met een voetbal. Je kunt gebruik maken van pionnetjes of gewoon halfvolle petflessen. Ook kun je met stoepkrijt een hoop tekenen. Teken bijvoorbeeld een weg om doorheen te fietsen. Je kunt het uitbreiden met kruispunten, rotondes en pijlen. Hierdoor leren de kinderen gelijk de regels in het echte verkeer. Ook kun je een estafette organiseren. Wanneer de straat hier te druk of gevaarlijk voor is, zoek dan een keertje een parkje op in de buurt.

Ga zelf naar buiten

Soms blijft de drempel te hoog voor kinderen om naar buiten te gaan. Binnen ziet het er tenslotte zo gezellig uit. Om deze drempel te verkleinen, kun je zelf mee gaan. Je kunt natuurlijk meespelen, maar soms is de aanwezigheid al meer dan voldoende. Lees bijvoorbeeld even een boek in het park, praat eens met de overburen of andere ouders op straat of doe je werk in de achtertuin. Aanwezigheid zorgt voor een wereld van verschil en kinderen voelen zich veilig. Natuurlijk verschilt dit per leeftijd en wilt je tiener echt niet meer dat je buiten op een bankje blijft wachten. Maar voor veel kinderen helpt het en je merkt vanzelf wanneer dit niet meer nodig is.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *