4 voorbeelden van gezonde sportvoeding

Sportvoeding is de voeding dat sporters consumeren met als doel het bereiken van een gezond lichaam en het verbeteren van hun sportprestaties. Om deze doelen te bereiken, is het van belang dat sportvoeding gezond is. Er zijn echter zoveel verschillende soorten voeding en producten, dat het soms lastig is om te bepalen wat nou gezonde en goede sportvoeding is. Daarom lees je in dit artikel 4 voorbeelden van gezonde sportvoeding. Lees gerust verder!

Gezonde sportvoeding

Voor sporters is voeding van groot belang. Eet je niet voldoende, of eet je slecht, dan word je minder fit en ga je gewoonweg minder presteren tijdens het sporten. Dit is waarom het belangrijk is goed en gezond te eten. Hieronder zie je 5 voorbeelden van gezonde sportvoeding:

 

  1. Banaan
  2. Volkorenpasta
  3. Eiwitshakes
  4. Kwark

1. Banaan

Een banaan is een fruit dat veel vezels en kalium bevat. Naast dat een banaan als fruit veel algemene gezondheidsvoordelen bevat, is het ook een goede energiebron voor sporters (vanwege de langzame koolhydraten). 

 

Een banaan is dus gezonde sportvoeding!

2. Volkorenpasta

In pasta zit over het algemeen vrij veel calorieën. Daarom is het verstandig te letten op porties. Volkorenpasta is door de hoge hoeveelheid vezels. Bovendien bevat het ook nog eens vitamines, mineralen, en eiwitten. 

 

Pasta levert door de koolhydraten veel energie, en is daarom geschikt voor sporters. Vooral duursporters kiezen vaak voor pasta: het zijn langzame koolhydraten die als energiebron fungeren tijdens het sporten. Kies hierbij dus wel voor de gezonde variant: volkorenpasta.

3. Eiwitshakes

Een eiwitshake is voeding, maar wordt daarnaast vaak ook als sportsupplement gezien. Door het drinken van een eiwitshake, krijg je op een efficiënte wijze veel eiwitten binnen (beste shakes bevatten per dosering van 30 gram minimaal 25 gram eiwitten). 

 

Eiwitshakes worden vaak ook wel ‘whey (protein)’ genoemd. Onder sporters is deze sportvoeding geschikt, omdat eiwitten uit zo een shake snel worden opgenomen. Dit maakt het ideaal voor direct net het sporten.

4. Kwark

Een ander zuivelproduct: ditmaal kwark. Kwark heeft een aantal voordelen. Zo vult het onder andere goed, en is het een rijke bron van eiwitten. Bovendien is kwark geschikt om in de avond te eten. De eiwitten in kwark zijn namelijk langzame eiwitten. Deze worden langzaam door je lichaam opgenomen, waardoor je spieren gedurende het slapen toch eiwitten binnenkrijgen. 

 

Voor spierherstel, behoud en groei, zijn eiwitten van groot belang. Daarom is het vooral voor sporters belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen. Dit maakt kwark geschikt als sportvoeding.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *