Een zwembad in de tuin, wie wil dat nou niet? Maar veel mensen laten het bij een droom, veel te duur en ingewikkeld. Niets is minder waar! Met een zwembad dat je gemakkelijk neer kunt zetten en weer weg kunt halen, heb je bij warm weer een lekkere plek om af te koelen en bij wat minder zomers weer heb je gewoon ruimte om te voetballen, tuinieren of de hond te laten ravotten. Kortom, een zwembad in de tuin is voor iedereen een goed idee!
Wat voor zwembaden zijn er allemaal?
Wil je een zwembad voor in de tuin kopen, dan heb je ruime keus. Heb je niet al te veel ruimte, dan is het slim om voor een vierkant of rechthoekig model te kiezen, zodat je de ruimte van je tuin optimaal benut. Heb je wat meer ruimte, dan is een rond model ook prima. Ook een zeskantig of achtkantig model is beschikbaar. De diepte van de baden verschilt per model. Over het algemeen geldt wel een limiet aan de diepte als het zwembad groter wordt. En natuurlijk het belangrijkste: ga je een zwembad kopen dat opblaasbaar is of kies je voor een metalen frame? Het eerste werkt makkelijker en sneller, maar is ook gevoeliger voor beschadigingen. Een metalen frame is wat meer werk met opzetten, maar je kunt hem de hele zomer laten staan. En zelfs daarna, als je de juiste accessoires erbij koopt.
Het opzetten van je zwembad
Heb je een zwembad gekocht, dan wil je hem zo snel mogelijk opzetten. De ideale plek is vrij gelegen. Niemand wil bladeren en vogelpoep in z’n zwembad, dus een onbeschutte plek is ideaal. Mooi meegenomen is dat je water dan gratis en voor niets wordt verwarmd zodra er zon is. Dat scheelt weer! Vul het zwembad met water, zorg voor goede chloortabletten die je eventueel in een drijver in het zwembad doet en klaar ben je. Om het water in beweging en dus schoner te houden, kun je nog een zwembadpomp gebruiken. Een zwembadpomp voorkomt stilstaand water waar allerlei bacteriën in kunnen gaan groeien en is voorzien van een filter.
Welke accessoires zijn onmisbaar bij mijn zwembad?
Dat is afhankelijk van hoe je het gaat gebruiken. Natuurlijk wil je schoon water, dus een zwembadpomp is al gauw een must. Daarnaast is het slim om een chloordrijver te kopen, zodat je waterkwaliteit altijd goed is. Met een chloordrijver wordt er continu chloor aan het water afgegeven, zodat bacteriën geen kans krijgen. Als zwembadverwarming kun je makkelijk van de zon gebruikmaken. Dek je het bad af wanneer je het niet gebruikt, kies dan voor een solar afdekzeil zodat je de zon ook dan als zwembadverwarming kunt gebruiken. Een gewoon afdekzeil is natuurlijk ook prima, beide houden vuil en viezigheid goed tegen. Maar het is zonde om eindeloos bij te moeten vullen met warm water, als je de zon ook z’n werk kan laten doen, nietwaar? Bij de echt grote zwembaden kun je er ook nog voor kiezen om een trapje te gebruiken.
Hoe zit het met de veiligheid en kinderzwembaden?
Wat voor bad je ook koopt, je moet altijd in de buurt blijven. Kinderen en zeker kleine baby’s, kunnen zichzelf nog niet redden wanneer ze met hun gezicht onder water komen. Dus gaat de telefoon, rinkelt de bel of moet je even naar het toilet? Zorg dan altijd dat je kind uit het water is, om ongelukken te voorkomen. Ook hulpmiddelen als zwembandjes en badzitjes bieden geen garantie, deze kunnen omkiepen met het kind erin. Let dus op de veiligheid, maar verder: geniet van een mooie zomer met je eigen zwembad!
Recente reacties