De juiste zorginstantie kiezen: hoe doe je dat?

De juiste zorginstantie kiezen is een taak waar heel wat uren denkwerk in gaan. Het is dan ook een belangrijke beslissing die heel wat implicaties heeft voor de zorg en toekomst van jouw ouder, partner of kind. Gelukkig zijn er wel degelijk enkele tips en raadgevingen die bruikbaar kunnen zijn om deze aartsmoeilijke knoop toch door te hakken.

Enkele praktische tips

Eerst en vooral is het belangrijk om de patiënt zelf te betrekken in de keuze van zorginstantie. Het gaat ten slotte om hun leven en hun zorg. Als de feel daarbij vanaf het begin niet goed zit kan dit een serieuze kink in de kabel betekenen. Om net tegenovergestelde redenen is het belangrijk om zelf met een kritische blik naar elke instantie te kijken en alternatieven te overwegen. In bepaalde gevallen is het immers zo dat de patiënt zelf verkocht is aan een instantie omwille van een persoonlijk contact dat niet per se de beste zorg betekent voor jouw dierbare. Eventueel is het een optie om voor een zorginstantie te kiezen die van alle markten thuis is zoals Zuidzorg. Zorg is een breed begrip en hoe breder de kennis en mogelijke doorverwijzingen binnen de organisatie, hoe beter de zorg voor de patiënt is. Ten slotte is het een idee om even met de huisarts te overleggen wat zijn of haar mening is over een goede zorginstantie. Deze professionele ervaring mag je, als ze bestaat, niet te grabbel gooien.

Duidelijke afspraken maken

Heb je uiteindelijk een zorginstantie gekozen zoals Zuidzorg? Zorg er dan voor dat er duidelijke en goede afspraken gemaakt worden. In de meeste gevallen is het zo dat er een wisselwerking bestaat tussen de familie en de instelling. Een overleg welke taken niet door de instantie, maar door de familie gedaan behoren te worden kan dan ook heel veel onduidelijkheid uit de weg helpen. Diezelfde duidelijke afspraken maken met de rest van de naaste familie zorgt ervoor dat er geen nare verrassingen in de zorg de kop opsteken. Nog tips nodig over hoe je nu exact erin slaagt een duidelijk beeld te krijgen van de kwaliteit van de zorg? Het opleidingsniveau van het personeel is van groot belang, de accommodatie van de instantie zelf, de aanwezigheid van hulpmiddelen en natuurlijk het algemeen beleid. Dat durft van instantie tot instantie wel al eens verschillen en de toekomstvisie is een groot stuk van de toe te dienen zorg.

 

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *