Een fysiotherapeut houdt zich bezig met het hele bewegingsapparaat

Miljoenen mensen in Nederland maken jaarlijks gebruik van een de diensten van een fysiotherapeut voor tal van verschillende soorten klachten. De fysiotherapeut is gericht op het behandelen van problemen omtrent blessures en de mobiliteit van onder andere de spieren en gewrichten in ons lichaam. De fysiotherapeut is erop gericht om het volledige bewegingsapparaat zo goed mogelijk te laten functioneren. De reden om naar een fysiotherapeut te gaan kan tal van aanleidingen hebben, zoals bijvoorbeeld een ongeval, of een sportblessure, maar ook als onderdeel van een revalidatietraject na een operatie of ingreep in het ziekenhuis.

Er zijn ook tal van behandelingen die zich niet alleen richten op de behandeling van bestaande klachten, maar ook op het voorkomen van eventuele klachten in de toekomst. Zo kan een fysiotherapeut bijvoorbeeld helpen met het veranderen van de manier van bewegen of het voorkomen van het zitten in een verkeerde houding die eventuele blessures kan veroorzaken.

Tip: https://fysioclub.nl/mtc/locaties/fysiotherapie-doetinchem/

Hoe ziet een sessie met een fysiotherapeut eruit?

In de meeste gevallen bestaat de eerste sessie met de fysiotherapeut uit een gesprek, waarbij de klachten besproken en gediagnosticeerd worden. Vaak beoordeelt de therapeut ook de mobiliteit van de spieren en of de gewrichten van het besproken probleemgebied. Er wordt hierbij ook in acht genomen of er in het verleden klachten of een behandelingen zijn geweest met betrekking tot hetzelfde gebied. Voordat de behandeling en het traject gestart kan worden dient de oorzaak gevonden te zijn.

Op basis van de diagnose in combinatie met het profiel van de patiënt zal er een behandelplan worden opgesteld. Indien er wordt gewerkt op basis van een doorverwijzing door een arts dan zal dit onderdeel van het traject aanzienlijk sneller verlopen, omdat de diagnose en de oorzaak al is vastgesteld.

Behandeling naar aanleiding van een afwijking of verkeerde houding

Een onderdeel van fysiotherapie dat veel gebruikt wordt is Mensendieck. Mensendieck is een methode die vernoemd is naar Bess Mensendieck. Mensendieck was een Amerikaanse arts werkzaam in Europa met Nederlandse voorouders. Deze methodiek van fysiotherapie is gericht op gedragsverandering met betrekking tot het verbeteren van de houding of een beweging. In sommige gevallen worden klachten veroorzaakt door een afwijking of een ziekte.

Uitgelicht: https://fysioclub.nl/mtc/therapiesoort/ergotherapie/

Het behandelplan is afhankelijk van hoe snel dit aan de kaak wordt gesteld. Indien dit in een vroeg stadium gebeurt dan kan de behandeling gefocust worden op het voorkomen van klachten in de toekomst. Wanneer de klachten al langere tijd bestaan dan heeft het plan als doel om de klachten te verminderen.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *