Het kan iedereen overkomen: slechter horen of zelfs doof worden. Bijvoorbeeld als je ouder wordt. Of als in jouw familie veel doven zijn. Toch is het een enge gedachte. Daarom geven we jou in dit blog concrete actiepunten voor als jij doof wordt.
Laat je oren uitspuiten
Als je doof bent geworden, is het eerste wat je moet doen jouw oren door een arts laten nakijken. Het kan zijn dat er verstoppingen of ander vuil in jouw gehoorgang zit dat moet worden schoongemaakt. Soms kun je daarna weer goed horen. Probleem opgelost! Maar soms wordt jouw slechthorendheid alleen versterkt door het vuil en blijf je dus slechthorend of zelfs doof.
Hoorbatterijen kopen
Blijf je slechthorend of doof? Ga dan naar een audicien en kies een gehoorapparaat uit. Tegenwoordig werken veel gehoorapparaten op batterijen. Dus vergeet niet om ook direct de goedkoopste hoorbatterijen 312 die verkrijgbaar zijn te kopen. En zorg ervoor dat het gehoorapparaat goed in of achter jouw oren past. Dat is vooral een dingetje als je een (lees)bril draagt of een koptelefoon op zet.
Je kunt ook overwegen te investeren in een goede hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Dit kan echt helpen als je mensen om jou heen beter wilt horen praten.
Onderzoek de oorzaak
Je moet onderzoeken hoe en waarom je doof bent geworden. Ben je te vaak zonder oordoppen naar concerten gegaan? Is er een stuk vuurwerk vlakbij jouw oor ontploft? Komt het door ouderdom? Of is jouw slechthorendheid genetisch bepaald? In dat laatste geval raden we jou aan om familieleden te waarschuwen. Dan kunnen zij hun oren direct laten testen. Soms kun je namelijk de slechthorendheid verminderen. Maar dan moet je er wel op tijd bij zijn.
Leer communiceren met gebarentaal
Het maakt nogal een verschil of je slechthorend of echt doof bent. In beide gevallen zal je jezelf toch moeten kunnen uitdrukken. Door bijvoorbeeld e-mails te sturen in plaats van te bellen. Maar als je ook face-to-face nauwelijks meer kunt horen, kom je er niet onderuit om gebarentaal te leren. Dat geldt trouwens ook als familielid of goede vriend van een dove. Vraag daarom jouw gezinsleden om samen met jou gebarentaal te leren. Dan kunnen jullie elkaar steunen en voel je je ook minder alleen in dit moeilijke proces.
Word lid van steungroepen
Als je slechthorend bent, is het verstandig om je aan te sluiten bij een steungroep. Dit kan een online chatroom zijn, of een offline ontmoetingsplaats waar je kunt praten over je ervaringen en tips kunt uitwisselen om met je handicap om te gaan. Veel organisaties bieden ook begeleiding en andere diensten speciaal voor dove mensen die hulp nodig hebben bij het wennen aan hun nieuwe leven zonder geluid.
Recente reacties