Hoogbegaafdheid is meer dan alleen slim zijn; lees er alles over

Hoogbegaafdheid wat is het?

De meeste van ons zullen bij hoogbegaafdheid meteen denken aan hoog IQ, dat is zeker ook de grootste factor maar bij hoogbegaafden mensen zien we vaak ook bijzondere prestaties, daar leest u zo meer over. Hoogbegaafdheid is in de meeste gevallen erfelijk, maar ouders die beide niet hoogbegaafd zijn kunnen ook kinderen krijgen die hoogbegaafd zijn. Omgerekend hebben in Nederland ongeveer 430.000 mensen een IQ hoger dan 130.

Een aantal kenmerken ervan

Het grootst en meest aantoonbare kenmerk is het IQ, deze moet om de stempel hoogbegaafdheid te krijgen boven de 130 liggen. Maar zoals hierboven al stond, hoogbegaafdheid uit zich niet alleen in IQ. Ook prestaties en bijzondere manieren van denken zijn kenmerken hoogbegaafdheid, dingen zoals extra creatief, doorzettingsvermogen of erg verdiept luisteren. Deze kenmerken zijn echter niet altijd zo positief, sommige kenmerken kunnen erg in de knoop raken met de karakters van de mensen waar u mee omgaat. Dan ontstaat er vrij makkelijk een meningsverschil.

Hoogbegaafdheid bij kinderen

Hoogbegaafdheid is het makkelijkst te constateren in de opgroeifases, merkt u dat uw kind snel leert op school en al ver voorloopt op de rest van zijn klasgenootjes? Merkt u dat uw kind snel dingen oppikt of begrijpt? Dan kan het geen kwaad om een testje te laten doen, als u er al vroeg achter komt dan kan uw kind zich beter vinden tussen andere hoogbegaafden. Het kan namelijk zo zijn dat uw kind een buitenbeentje wordt van de klas omdat deze voorloopt en niet zo veel moeite met de stof heeft als de rest van de klas, dit proberen we te voorkomen. Heeft u een hoogbegaafd kind? dan is het aan te raden om voor een school te kijken voor hoogbegaafden.

Hoe laat ik me hierop testen?

De simpelste manier om hierachter te komen is een IQ test, deze kunt bij een huisarts of andere instanties aanvragen. Deze test bestaat uit een groot aantal vragen en gebaseerd op de antwoorden die u geeft komt daar een getal uit, het IQ. Als deze boven of op de 130 ligt dan mag u zichzelf hoogbegaafd noemen. Voor kinderen is er een speciale test, de WISC-III test, een meer op kinderen gefocuste versie.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *