Innerlijke verzorging met groentesappen

Iedereen wil graag gezond zijn. Een gezond voedingspatroon vergt echter veel meer tijd. Met behulp van groentesappen kan je je innerlijk verzorgen zonder dat je hier veel tijd voor moet hebben. Hoe dat zit lees je hier.

Wat zijn groentesappen?

Groentesappen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van groenten. Maar naast groenten zit er vaak nog een klein beetje vruchtensap in groentesap, dit wordt gedaan om het wat zoeter en smakelijker te maken. Behalve vruchtensap kan er ook gebruikt worden van kruiden om het groentesap meer smaak te geven. Of een combinatie van vruchtensap en kruiden.

Groentesappen kunnen van veel soorten groenten gemaakt worden. Veel gebruikte groentesoorten voor groentesappen zijn groene bladgroente, tomaat en rode biet. Deze hebben ieder hun specifieke gezondheidsvoordelen.

Is groentesap gezond?

Groentesap is extreem gezond. Het is namelijk erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Multivitamine tabletten bevatten ook vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen maar toch zijn groentesappen gezonder. Dit komt omdat de voedingsstoffen in hun pure natuurlijke vorm in het sap zitten. Dit garandeert een goede opname door het lichaam. Bij multivitamine supplementen is dit niet altijd het geval. Met name bij de goedkopere multivitamine supplementen, die van lagere kwaliteit zijn, is het vaak maar de vraag in hoeverre de voedingsstoffen worden opgenomen.

Groentesap versus vruchtensap

Fruit is net zoals groente ook erg gezond vanwege alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die het bevat. Toch is groentesap een stuk gezonder dan vruchtensap. Dit heeft te maken met de vruchtsuikers in vruchtensap. Deze fruitsuikers worden snel door het lichaam opgenomen omdat het sap geen (of weinig) vezels meer bevat. Het drinken van een vruchtensap heeft daardoor een ander effect dan het eten van fruit. Als je fruit eet dan eet je ook de voedingsvezels. Deze vezels werken als buffer tussen de dunne darmwand het de glucose wat in het fruit zit. De vezels zorgen ervoor dat de glucose langzaam en gelijkmatig aan de bloedbaan wordt afgegeven. Bij het drinken van vruchtensap kunnen de natuurlijke suikers, door het ontbreken van vezels, direct door het bloed worden opgenomen. Hierdoor krijg je een piek in de bloedsuikerspiegel. Dit is minder gunstig voor je gezondheid.

Groenten bevat vaak meer voedingstoffen dan fruit. Het bevat met name meer mineralen en spoorelementen. Maar het grote voordeel van groenten is dat het geen suikers bevat. Bepaalde groentesoorten bevatten wat zetmeel maar dit is in verhouding niet veel. Met groentesappen heb je dus wel de voedingsstoffen maar niet de suikers. Om deze reden zijn groentesappen gezonder dan vruchtensappen.

In groentesappen zitten soms wel kleine hoeveelheden vruchtensap. Dit is gedaan om het sapje wat zoeter te maken. Pure groentesap kan wat bitter van smaak zijn en zeker als je de smaak niet gewend bent kan dan onsmakelijk zijn.

Hoeveel groente heb je nodig?

Volgens het Voedingscentrum heeft een volwassenen 250 gram groenten per dag nodig. Deze aanbeveling is nog vrij laag als je deze vergelijkt met de aanbevelingen in andere landen. Zo adviseert men in Australië om dagelijks 375 gram groenten te eten. Dit zijn allemaal hoeveelheden waar de meeste mensen niet aan komen. Dit komt omdat we (meestal) alleen maar bij het avondeten groente eten. 250 gram groenten zou betekenen dat zo’n beetje heel je bord vol komt te liggen met groente. Groentesapjes zijn daarom een ideale uitkomst om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten te komen.

De groentesappen kan je op ieder gewenst tijdstip drinken. Bijvoorbeeld in de middag, als tussendoortje. Voor het maken van een klein flesje (250ml) wordt gebruik gemaakt van 400 gram verse groente. Zodoende heb je al snel voldoende voedingsstoffen binnen als je groentesap drinkt. En het grote voordeel is dat het je weinig tijd kost. Een sapje heb je zo weg gedronken en kan zelfs als je op kantoor zit of onderweg bent.

Hoe maak je groentesap?

Wil je zelf groentesap gaan maken dan heb je een slowjuicer nodig. Een slowjuicer perst langzaam al het vocht uit de groente. De pulp blijft dan in het apparaat achter zodat je een mooie vloeistof, zonder harde stukjes, overhoudt.

Groene bladgroente worden vaak gebruikt in groentesappen. Dit vanwege het feit dat deze extreem laag in calorieën en koolhydraten zijn en chlorofyl bevatten. Chlorofyl is een bioactieve stof met een reinigende werking en vele gezondheidsvoordelen.

Ook rode bieten worden vaak in groentesappen gebruikt. Ze zijn ook lekker, ze zijn wat zoet van smaak. Rode bieten bevatten nitraat wat er voor zorgt dat de bloedvaten zich ontspannen. Doordat de bloedvaten zich ontspannen kan de bloeddruk wat dalen. Naar verluid zou dit bij sporters de prestaties kunnen verbeteren.

Wil je er zeker van zijn dat je lichaam verschillende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt dan gebruik je het beste verschillende soorten groente in je groentesap. Ook is het goed om te variëren in de samenstelling van je groentesappen. Verder is het ook goed om biologische groente te gebruiken. Zodoende kan je profiteren van de reinigende werking van groentesappen en voorkom je dat pesticiden zich in je lichaam gaan ophopen. Je drink tenslotte in één keer het sap weg van 400 gram groente.

Alternatieven

Heb je geen zin of tijd om zelf je groentesappen te maken dan kan je deze ook kopen. Wil je groentesap kopen, dan koop je deze het beste bij een online aanbieder zoals Frecious, Sap.je of Juice Brothers. Deze verkopen biologische groentesappen en vriezen de sappen direct na bereiding in. De sappen krijg je dan ingevroren thuis bezorgd. Zo zijn alle voedingsstoffen optimaal bewaart. De sappen kan je na ontvangst nog maanden in de vriezer bewaren zodat je altijd een gezond sapjes kunt pakken als je daar behoefte aan hebt.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *