Je lichaam en vitamine B12

Je lichaam en vitamine B12

Vitamines zijn natuurlijk erg belangrijk voor je lichaam. Het komt echter nog vaak genoeg voor dat er een tekort ontstaat in het lichaam, en dat kan ernstige gevolgen met zich meenemen.

 

Vitamine B12 staat ook wel bekend als cobalamine. Je hebt deze vitamine nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen in je lichaam. Ook zal het zorgen voor een betere werking van je zenuwstelsel. Kortom; vitamine B12 is essentieel voor jouw lichaam.
Als je beter gaat kijken naar de natuurlijke vormen die zich bevinden in deze vitamine, dan zul je de methyl-, hydroxy- en S-adenosylcobine tegen komen.

 

De cobalamine is in je lichaam geheel afhankelijk van een eiwit dat wordt aangemaakt in de maag. Dit wordt ook wel de Intrinsic Factor genoemd. De vitamine B12 is dan ook de enige vitamine die in water opgelost kan worden en vervolgens in je lichaam wordt opgeslagen. Cobalamine komt alleen voort uit dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld melk of producten die met melk worden gemaakt, vlees en ook vleeswaren en daarnaast ook vis en eieren.

 

Mocht je nou bijvoorbeeld helemaal geen gebruik maken van dierlijke producten en mocht je dus een veganist zijn, dan is er een zeer grote kans dat je een vitamine B12 tekort hebt. En dat is ernstig. Mensen die een tekort aan deze vitamine hebben aan het maageiwit, Intrinsic Factor, en ook de ouderen een grote risisco op een maagziekte die beter bekend staat als atrofische gastritis.
Op het moment dat je erachter komt dat je inderdaad ook lijdt aan een tekort aan vitamine B12, dan zul je er snel voor moeten zorgen dat je je tekort in gaat halen. Naast atrofische gastritis kan een tekort namelijk ook leiden tot een vorm van bloedarmoede, dat macrocytaire anemie wordt genoemd. Ook zijn er neurologische risico’s, zoals coördinatiestoornissen, tintelingen in je vingers en geheugenverlies.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *