De witte, volle bakken met nasi, bami, saté of een ander gerecht, zijn bij iedereen wel bekend. De afhaalchinees is een echt begrip in Nederland en wij maken maar al te graag gebruik van het gemak om deze bakken eten te bestellen, op te halen en vervolgens lekker op te peuzelen. De Chinese restaurants bestaan al jarenlang. Toch zijn er in deze jaren wel een aantal dingen veranderd. In de 19e eeuw waren Chinese migranten al naar Nederland gekomen om te werken of te studeren en hebben zij Chinese restaurants geopend. De gerechten, zoals bami, werden bereid met kruiden – hedendaags te vinden in de supermarkt als bami kruidenmix –, waren van de Aziatische keuken. Vandaag de dag zien we ook veel Indische invloeden terug in deze restaurants en zijn er veel Indisch-Chinese restaurants: ze hebben hun krachten, smaken en gerechten gekoppeld.
Indische gerechten
Dat de Aziatische keuken veel gebruik maakt van rijst, is niets nieuws. Ook in Nederlands-Indië werd rijst in de meeste gevallen aan de gerechten toegevoegd. Zelfs in Nederlands-Indië was dit al een gewoonte voor deze mensen. Er zijn veel migranten vanuit Nederlands-Indië naar Nederland gekomen in de twintigste eeuw. Deze migranten waren hun eetgewoontes gewend en hadden de wens om deze terug te zien in de Hollandse keukens. Vervolgens heeft dat geleid tot een combinatie van de Chinese en de Indische keuken. De invloed van de Indische keuken op de Chinese keuken is bijvoorbeeld terug te zien aan de Indische rijsttafels. Toch is deze keuken vandaag de dag heel Nederlands: de gerechten zijn minder pittig en worden in grote porties geserveerd om Nederlanders en migranten tevreden te stellen.
Vernederlandste Indische gerechten en bami kruidenmix in de supermarkt
De Oosterse keuken is vernederlandst. Dit zien we terug in de gerechten van Indisch-Chinese restaurants en de handige zakjes bami kruidenmix: zo kan je zelf bami bereiden.
Recente reacties