Omega 3: zijn er ook plantaardige bronnen?

Het is belangrijk op te merken dat omega-3 vetten in drie verschillende vormen worden gevonden – DHA, EPA en ALA. ALA is het meest aanwezig in deze plantaardige bronnen, maar DHA en EPA zijn iets moeilijker te verkrijgen in een veganistisch of vegetarisch dieet.

ALA kan worden omgezet in de andere twee soorten, maar het is niet de meest efficiënte methode om EHA en DHA te verkrijgen. Misschien wil je als veganist of vegetariër je inname van omega-3 vetten opvoeren om je lichaam te helpen de voeding te krijgen die het nodig heeft.

Vlaszaden

Vlas levert meer ALA omega-3 vetzuren dan enig ander voedsel op de planeet, en biedt meer dan het dubbele van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in een eetlepel en zeven keer de aanbevolen hoeveelheid in een eetlepel lijnzaadolie.

Een portie lijnzaad van twee eetlepels bevat zes gram vezels en vier gram eiwit. En niet te vergeten, het is een geweldige bron van vitamine A, magnesium en mangaan.

Walnoten

Terwijl een verscheidenheid aan noten worden beschouwd als superfoods, zijn walnoten misschien wel een van de beste voor een optimale gezondheid. Studies hebben aangetoond dat walnoten de bloeddruk verlagen, ons helpen gewicht te verliezen (en gezond te blijven), ons helpen ouder te worden en zelfs onze darmgezondheid een boost geven!

Eén ons walnoten bevat 2,7 gram omega-3 vetten, meer dan het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen. Je kunt gemakkelijk alle omega-3 binnenkrijgen die je op een dag nodig hebt door walnoten aan je favoriete salade toe te voegen, ze te bakken in brownies en andere lekkernijen en ze toe te voegen aan je groenteschotels.

Zeewier en algen

Zeewier, spirulina, nori en chlorella zijn allemaal vormen van algen die rijk zijn aan omega-3 vetten. Deze voedingsmiddelen zijn vooral belangrijk voor veganisten en sommige vegetariërs om te consumeren, omdat ze een van de enige plantaardige bronnen van EPA en DHA omega-3’s bieden.

Tip: https://testa-omega3.com/nl/

Canola olie

Veel mensen hebben een uitgesproken mening over welke olie het beste is, en canola-olie krijgt onze zegel van goedkeuring. Een eetlepel canola-olie bevat 1,28 gram omega-3’s, wat meer is dan een dagportie voor vrouwen.

We houden ook van canola olie vanwege de veelzijdigheid – dankzij de lichte en neutrale smaak, het lage gehalte aan verzadigde vetten en het feit dat het een geweldige bron van vitamine E en K is. We gebruiken canola olie graag in een smakelijke vinaigrette of bij het roosteren van onze favoriete groenten.

Hennepzaadjes

Hennep is niet alleen voor hippies! Wij houden van hennepzaad vanwege de geweldige voedingswaarde. Een portie hennepzaad van drie eetlepels bevat meer dan de helft van je dagelijkse behoefte aan omega-3, maar dat is nog niet alles. Hennepzaden – ook wel hennepharten genoemd – zijn ook een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en magnesium, om er maar een paar te noemen!

Edamame

Edamame is een andere krachtpatser die zeker zijn weg moet vinden in je dieet (ervan uitgaande dat je soja niet vermijdt). Een halve kop edamame levert ongeveer 20 procent van je omega-3 vetbehoefte en biedt ook tonnen proteïne, vezels en andere essentiële voedingsstoffen.

Kidneybonen

Hoewel kidneybonen een van de laagste bronnen van plantaardige omega-3’s zijn – ze leveren ongeveer 10 procent van je dagelijkse behoefte – zijn ze zeker nog steeds de moeite waard om te eten. Kidneybonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten en zitten vol met vezels om je vol te houden tot je volgende maaltijd. Ze zijn ook een geweldige bron van ijzer en foliumzuur, waardoor ze een zwangerschaps superfood zijn!

Kidneybonen zijn super veelzijdig en worden gebruikt in een grote verscheidenheid van keukens om textuur en plantaardige eiwitten toe te voegen.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *