Tips om je gehoor te beschermen

Het gehoor is bij de mens een gevoelig zintuig. Door verschillende externe factoren is het mogelijk dat het gehoor bij een mens achteruitgaat en daarom is het belangrijk om het gehoor te beschermen tegen deze externe factoren. In deze tekst gaan we kijken naar verschillende factoren die het gehoor kunnen beschadigen, preventieve maatregelen om het gehoor te beschermen en wat te doen wanneer je merkt dat het gehoor toch beschadigd is.

 

Beschadigen gehoor

 

Het gehoor kan vooral beschadigd worden door luid geluid. Denk hierbij aan concerten, maar ook zeker aan een koptelefoon die veel te hard staat. Vaak wordt het gehoor dan beschadigd en is dit onomkeerbaar. Om te voorkomen dat dit gebeurd, is het dus belangrijk om bepaalde maatregelen te treffen wanneer je gebruik maakt van externe factoren met een luid geluid. Bij een concert is het belangrijk om op een plek te staan die niet te dicht bij de boxen is. Op die manier bespaar je de oren toch een beetje van al het geluid wat van de boxen af komt. Je kan dus beter iets verder van het podium af staan en iets meer in het midden gaan staan. Mocht je toch dicht bij een box komen te staan dan kun je beter even verplaatsen. Ook kun je oordopjes aanschaffen wanneer je naar een concert gaat. Deze oordopjes zijn tegenwoordig in een hoop verschillende varianten te verkrijgen en daardoor hoef je niets van het concert te missen.

 

Ook is het handig om eens in de zoveel tijd een hoortest te doen bij een audicien. Wanneer je een hoortest laat uitvoeren, kom je er direct achter wat op dat moment de status is van jouw gehoor. Mocht je dus twijfelen of het gehoor nog geheel goed is dan kan je altijd even langs bij een audicien. Deze audicien kan jou ook helpen aan bepaalde tips wat betreft het gehoor. Mocht je het dus lastig vinden om goede oordopjes te vinden of heb je andere vragen dan kan een audicien je daarbij helpen.

 

Gehoorapparaat

 

Ook wanneer het gehoor dermate beschadigd is dat het niet meer terugkomt. Soms is er dan een mogelijkheid om een gehoorapparaat aan te schaffen. Dat is een apparaat die assisteert bij het gehoor en waardoor je dus het gehoor, voor een gedeelte of helemaal, weer terugkrijgt. Wanneer je merkt dat het gehoor minder wordt, maak dan gauw een afspraak bij hem.

 

Meer lezen over het gehoor in combinatie met ouderdom? Lees dan verder op jongesenioren.nl!

 

 

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *