Stoppen met roken is nooit te laat

Iedere roker kent het dilemma: Je werkt toe naar een stoppoging. Eindelijk is deze (vervelende) dag dan aangebroken (want zo werkt het: op vrijdag denken ‘maandag stop ik’ .. en dan is de maandag aangebroken, wat een zware dag belooft te worden). Op deze bewuste dag kun je de eerste uren nog denken ‘goh, het valt eigenlijk wel mee’, om enkele uren later vervolgens te tandhakken naar een sigaret.

Zware momenten

Die eerste dag, die eerste dagen, zijn het aller moeilijkste voor een roker om te stoppen. Je wordt uit je routine gehaald. Momenten waar een sigaret bij hoorde (zoals tijdens de koffie), daar is niets voor in de plaats gekomen. De vertrouwde sigaret? Die mag je niet aanraken. Die zijn niet eens in huis. Wat nu? Je wordt er behoorlijk onrustig van. Uiteindelijk verzanden vele rokers dan toch maar weer, met een dik schuldgevoel, in de gang naar de tabakszaak. Toch nog maar één pakje halen. De allerlaatste. Want a.s. maandag, dan zal er echt gestopt worden met roken. Of toch niet? Want het lukte nu immers ook niet. Weet je wat, ik laat het er nu even bij en zal volgende maand opnieuw echt stoppen. Maar dan echt. Voorgoed. Dit proces herhaalt zich bij menig roker meerdere malen gedurende een jaar. En schuldig dat we ons voelen …

Echt stoppen?

Half blijven roken werkt niet bij kettingrokers. Definitief stoppen is de enigste oplossing. Maar natuurlijk kun je hier een hulpmiddel bij gebruiken, zoals de e-sigaret (te koop bij EA-Sigaret). Andere hulpmiddelen (die ook goed werken) zijn nicotine kauwgum (kijk wel uit dat je kinderen deze niet pakken, verwarring ontstaat snel). Probeer beiden eens (tijdelijk) uit, om te zien wat het beste bevalt. Nicotine kauwgum geeft direct nicotine af (wat giftig is, dus alleen te gebruiken bij 18+ rokers) en neemt de onrust (tijdelijk) weg. Dit geldt ook voor de e-sigaret. Daarbij is het nog afhankelijk welke smaak e-liquid je gebruikt; de ene is de andere niet. Koop daarom een mix van e-liquids, zodat je de smaak in ieder geval kunt beoordelen.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *