Nederlanders eten graag vlees. Misschien zelfs wel een beetje teveel. Dat is algemeen bekend, maar hoeveel vlees eten we nu eigenlijk en welk invloed heeft dat op onze gezondheid? Nederlanders eten gemiddeld om en nabij de 77 kilo vlees per jaar. Tussen 2010 en 2015 zagen we een lichte daling van de vleesconsumptie bij Nederlanders. De laatste jaren zien we weer een kleine stijging. Vlees is ook ontzettend makkelijk verkrijgbaar. Sterker nog online vlees kopen wordt almaar populairder. Dus het beeld dat we als Nederlanders steeds minder vlees eten door de bewustwording en de trend rondom plantaardig eten is niet helemaal juist. Als zien we al wel signalen die de positieve kant op gaan. We zien bijvoorbeeld dat er de afgelopen jaren meer flexitariërs bij zij gekomen. Mensen die dus minimaal 3 keer per week het vlees laten staan.
Welke meerwaarde heeft vlees voor ons?
Vlees is gezond. Het bevat waardevolle voedingsstoffen. Vlees functioneert als energiebron voor ons lichaam en het helpt bij de opbouw van botten en spieren. Er zitten veel eiwitten in vlees en is daarmee een belangrijke eiwitbron voor ons. Dat is ook één van de hoofdredenen dat vlees zoveel geconsumeerd wordt. Gemiddeld is 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanbevolen voor een volwassene. Dat houdt dus in dat iemand van 70 kg 56 gram eiwitten per dag nodig heeft. Voor het overgrote deel wordt dit dus uit vlees gehaald door Nederlanders.
Wat zijn de alternatieven van vlees?
Er zijn genoeg alternatieve manieren om voldoende eiwitten tot je te nemen in plaats van het consumeren van vlees. Het is Nederland redelijk goed bekend dat eiwitten uit zuivel producten te halen zijn. Ook van eieren is het algemeen bekend dat er veel eiwitten inzitten. Het is echter veel minder bekend dat er genoeg plantaardige producten zijn waar ook ontzettend veel eiwitten in zitten. Voorbeelden hiervan zijn:
- Soja
- Tempeh
- Peulvruchten
- Noten
- Pitten
- Zaden
Variëren moet je leren
Vlees eten is absoluut niet slecht voor je. Maar door iets meer te variëren zorg je ervoor dat de vleesconsumptie omlaag gaat. Dit is beter voor jouw en voor de natuur. Ondanks dat de vleesconsumptie de afgelopen jaren niet is afgenomen zijn expert er wel positief over dat dit in de toekomst wel zal gebeuren. Het gaat namelijk om een stukje bewustwording. Zeker de jongere generatie onder ons worden via verschillende platformen al bereikt. Zo staan er op Netflix documentaires over de consumptie van vlees en dat plantaardige producten net zo goed voor je zijn. Natuurlijk hoef je niet één op één aan te nemen wat deze platformen jouw vertellen, maar het zorgt ervoor dat je op jonge leeftijd al aan het denken wordt gezet. En dat is het enige wat eigenlijk nodig is om mensen bewuster te maken. Restaurants spelen hierop ook al een aantal jaren in en bieden steeds vaker vegetarische/veganistische gerechten aan. Een mooi voorbeeld hiervan is restaurant Kreta in Almelo.
Recente reacties