Waar komt nekpijn vandaan?

In je nek komen veel belangrijke zenuwen en spieren bij elkaar, het is eigenlijk de “snelweg” van je lichaam. Namelijk het bovenste deel van je rugspieren en de spieren uit je schedel komen hier allemaal samen. Bij een nekpijn zijn één of meerdere spieren stijf en pijnlijk. Waardoor elke beweging met je hoofd pijnlijk en vervelend kan zijn. Door deze pijn kan je behoorlijk belemmerd worden in het dagelijkse leven.

Vastzittende spieren is het meest voorkomende probleem van pijn in je nek. Meestal gaan de spieren vastzitten door een verkeerde werk en/of slaaphouding. Als je vaak dezelfde (verkeerde) houding zit of je nekspieren verkeerd belast word kunnen de spieren verkrampen. Hierdoor hopen de afvalstoffen, voornamelijk melkzuur, zich op in het spierweefsel en krijg je nekklachten. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Kou op je spieren
  • Een onverwachte beweging maken
  • Veel en langdurige stress
  • Zware belasting van je nekspieren
  • Griep

Twee op de drie mensen heeft wel eens last van hun nek gehad. Meestal gaat dit dan om een relatief “onschuldige” klacht die binnen een paar dagen weer verdwijnt. Soms kan nekpijn ook een chronisch karakter hebben, waardoor je vele male langer met nekpijn loopt.

Soms is een stijve nek minder onschuldig als men doet vermoeden, bij ongeveer 2% van de mensen met nekpijn speelt de onderstaande aandoening een rol:

  • Dit is een ontsteking aan de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omhullen. Hierdoor kan er ook nekkramp door ontstaan. Hersenvliesontsteking is levensgevaarlijk, daarom is het erg belangrijk om direct een arts in te schakelen bij verdenking hiervan.
  • Het kan voorkomen dat het kraakbeen tussen de nekwervels slijt, hierdoor wringen de wervels op elkaar zonder de demping van het kraakbeen. Hier heb je pijnlijke gewrichten en last van je nek.
  • Door bijvoorbeeld een autobotsing of een andere harde klap op je nek krijgen je nekspieren het flink te voorduren. Hierdoor kan hoofdpijn, schouderklachten en een stijve nek ontstaan.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *