Waar let ik op bij een nieuwe weegschaal?

Met de voorbereidingen voor de feestdagen kan het u ineens opvallen: u heeft geen goede weegschaal (meer). Niet in de keuken om te gebruiken tijdens het bereiden van het kerstdiner, niet in de badkamer om nadien te zien hoeveel kerstkilo’s u heeft vergaard.
prikkabel
Ze zijn er gelukkig in allerlei soorten en maten. Er bestaan analoge en digitale versies waarbij elke variant weegschaal zijn eigen voor- en nadelen heeft.

 

• Analoog
Een analoge weegschaal heeft een meter die uitslaat zodra er gewicht op de balans geplaatst wordt. Bij een keukenweegschaal kunt u vaak tot op de tien gram nauwkeurig aflezen hoeveel gewicht erop ligt. Bij een personenweegschaal gaat het aflezen vaak per kilo. Wel is er een addertje onder het gras. Voor een personenweegschaal moet u geen al te slechte ogen hebben, de meter zit immers bij uw voeten. Een bril is bij slechte ogen dan ook nodig, ook in de bad- en slaapkamer. Houd daar rekening mee!

• Digitaal
Er bestaan ook verschillende soorten digitale weegschalen. Een digitale keukenweegschaal laat tot op de gram nauwkeurig zien hoeveel van een bepaald ingrediënt u op de schaal heeft geplaatst. Bovendien kunt u er in veel gevallen één grote kom op plaatsen en deze met alle afzonderlijke ingrediënten vullen. Bij elke stap kunt u de meter weer op nul zetten, zodat u elk afzonderlijk ingrediënt tot op de gram nauwkeurig toe kunt voegen.

 

Meest geavanceerd

Personenweegschalen zijn er van eenvoudig tot buitengewoon geavanceerd. De simpelste variant laat u in digitale cijfers zien hoeveel u weegt. Maar er bestaan veel meer mogelijkheden. Zo zijn er weegschalen verkrijgbaar die laten zien hoe hoog uw vetpercentage is, uw vochtpercentage en uw BMI. U voert bij deze personenweegschaal vooraf een aantal kenmerken in, zoals uw geslacht, leeftijd en lengte. Bovendien kunt u de gegevens soms opslaan, waardoor u een handig overzicht van uw fysieke conditie ziet zodra u erop gaat staan. De meest geavanceerde digitale weegschalen gaan nog een stapje verder. Bij het opstappen neemt u ook een kleine stang in handen die met een touwtje is verbonden met de balans. Vervolgens voert u uw lengte, geslacht en leeftijd in. Het apparaat laat u zien wat uw gewicht is, uw vochtpercentage, spierpercentage, uw BMI en berekent vervolgens uw fysieke leeftijd.

 

Betrouwbaarheid

Het verschil tussen analoge en digitale weegschalen is groot. Of het nu gaat om een personenweegschaal of keukenweegschaal, de digitale variant is veel nauwkeuriger. De analoge weegschaal werkt met behulp van een veer die uitslaat afhankelijk van het gewicht dat erop geplaatst wordt. Deze veer moet eerst op het oog worden geijkt op het nulpunt. Daar ontstaat doorgaans de eerste onnauwkeurigheid al. Bovendien is het aflezen ook voor meerdere interpretaties vatbaar. De nauwkeurigheid van analoge weegschalen laat regelmatig vraagtekens rijzen.

 

Batterijen

Het nadeel van digitale weegschalen is dat ze op batterijen werken. Het kan dus zijn dat de weegschaal niet meer goed of zelfs helemaal niet werkt, omdat de batterijen aan het einde van hun levensduur zijn. Doorgaans zijn digitale versies wel uitgerust met een functie die ruim op tijd aangeeft dat de batterijen leeg aan het raken zijn. De kans dat u helemaal zonder balans komt te zitten op een cruciaal moment is dus gering. Hou er wel rekening mee dat de batterijen in de meeste gevallen niet zijn inbegrepen bij aankoop van de weegschaal!

 

Belangrijk om te weten

Het is van belang om altijd dezelfde weegschaal voor hetzelfde doel te gebruiken. Tijdens het koken is het dus handig om één keukenweegschaal bij de hand te houden waar alle ingrediënten op afgewogen worden. Twee afzonderlijke weegschalen kunnen soms verschillende gewichten aangeven. Voor een personenweegschaal is het ook belangrijk steeds hetzelfde apparaat te gebruiken. Bovendien is het daarbij van belang om steeds op hetzelfde moment van de dag te wegen. Bijvoorbeeld elke ochtend net na het opstaan. Het gewicht vertekent dan niet door grote maaltijden of een uurtje sportschool bijvoorbeeld.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *