Wat doet een verzorgende IG en is dit iets voor mij?

Heb je altijd al in de zorg willen werken? Maar heb je nog geen enkel idee welke functie bij je past? Dan hebben we goed nieuws. In de zorg zijn er namelijk genoeg rollen te vervullen. Met een opleiding op vrijwel ieder niveau kun je dus in de zorg terecht. Je kunt op heel veel verschillende manieren iets voor je medemens betekenen. In dit artikel vertellen we meer over het werk van een verzorgende IG. Want wat doet een verzorgende IG eigenlijk? Welk opleidingsniveau heb je hierbij nodig? En is dit nu eigenlijk echt iets voor jou?

De taken van een verzorgende IG

Om te begrijpen wat een verzorgende IG doet, moet je ook begrijpen waar een verzorgende IG voor staat. Dit staat namelijk voor Verzorgende Individuele Gezondheidszorg. Ofwel je verzorgt mensen die (tijdelijk) extra zorg nodig hebben om te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Dit kunnen mensen zijn die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen door lichamelijke klachten, maar je kunt ook als VIG’er in de thuiszorg werken. Op dat moment help je bijvoorbeeld mensen met aankleden en wassen en zich klaarmaken voor bed of juist om de dag te beginnen, zodat ze langer thuis kunnen blijven. Het takenpakket van een verzorgende IG is heel breed, maar staat meestal in teken van de basisverzorging van de mens.

Niet alleen de basisverzorging telt mee. Soms speel je ook een belangrijke rol in de psyche van je cliënten. Bijvoorbeeld door ze even wat extra persoonlijke aandacht te geven. Denk aan het doen van een spelletje, simpelweg samen een kopje koffie drinken, een wandeling maken of wat lekkers koken. Je hebt tevens een signalerende taak.

Waar kom je te werken?

Er zijn verschillende plekken waar je als VIG’er aan de slag kunt gaan. Het werk is immers heel divers en draait vooral om het verzorgen van mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn om dit zelf te doen. Bijvoorbeeld mensen die bij een ongeluk betrokken zijn geweest en daardoor tijdelijk fysiek niet in staat zijn om zichzelf te wassen of aan te kleden. Maar het kunnen ook ouderen zijn die hier moeite bij hebben, maar nog wel thuis kunnen wonen. Je kunt dus bijvoorbeeld in de slag bij de thuiszorg of bij een verpleeghuis, maar in sommige gevallen vragen ze ook om VIG’ers bij een hospice of revalidatiecentrum. Aan vacatures in elk geval geen gebrek, want een VIG’er wordt regelmatig gevraagd. Zeker in de huidige tijd.

Opleidingsniveau

Om verzorgende IG te worden moet je minimaal mbo denk- en leerniveau hebben. Op het mbo heb je de Verzorgende IG opleiding niveau 3 afgerond. Het is ook mogelijk om vanuit niveau 2 (helpende) door te groeien naar Verzorgende IG. Je wordt op het mbo toegelaten wanneer je minimaal een VMBO-kader diploma hebt behaald. In sommige gevallen kun je ook zonder diploma op het mbo terecht komen. Dan moet je wel eerst een toelatingstest doen.

Het is ook mogelijk om je op latere leeftijd om te laten scholen naar Verzorgende IG. Afhankelijk van je huidige opleidingsniveau is het mogelijk om binnen relatief korte tijd je diploma te behalen. Daarnaast werk en leer je tegelijkertijd, waardoor je ook direct al salaris verdient.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *