Wat is traumatherapie?

Een trauma kan ontstaan als gevolg van een overweldigende, vaak schokkende, negatieve gebeurtenis die niet goed kan worden verwerkt.

Zo een trauma brengt een hele hoop spanning met zich mee, die zich niet vaak direct kan ontladen. Het zenuwstelsel raakt dan overbelast, en omdat je lichaam toch een uitweg zoekt, kun je last krijgen van diverse lichamelijke en psychische klachten.

Traumatherapie is een methode om in kleine stapjes, rustig in je eigen gewenste tempo, de spanning te ontladen. Hierdoor zullen de stresssymptomen geleidelijk afnemen en zal de impact van het trauma worden teruggedrongen. Deze therapie richt zich niet zozeer op de gebeurtenis zelf maar vooral op de effecten hiervan op het lichaam. Dit is vooral prettig als je het trauma niet nogmaals wil herbeleven maar wel de symptomen wil aanpakken.

Traumabehandeling volg je samen met een therapeut wat er in je lichaam gebeurd als je aan de traumatische ervaring denkt. Er kunnen zich dan verschillende lichamelijke sensatie voordoen, zoals spierspanning, versnelde hartslag of ademhaling, kippenvel, pijn en tintelingen. Door deze lichamelijke klachten in verband te brengen met het trauma kan er worden geconcludeerd wat de oorzaak hiervan is.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *