Wat valt er onder podotherapie

Er zijn veel verschillende vormen van instellingen of bedrijven die zorg leveren. Een bekende en veelvoorkomende vorm hiervan is een podotherapeut. Veel mensen weten wel ongeveer wat een podotherapeut doet; ze zorgen voor je voeten, maar daar houdt het dan al snel weer bij op. Bij welke klachten je naar een podotherapeut moet gaan, en wat voor verzorging de podotherapeut kan leveren, is vaak onbekend. Hier vertel ik wat over de verzorging die een podotherapeut kan leveren.

Voetverzorging

Zoals al te verachten is geeft een podotherapeut verzorging aan de voeten. Alleen voeten behandelen klinkt heel erg simpel, maar het kan een erg breed vlak zijn. Er zijn namelijk verschillende delen van de voet die net iets anders behandeld moeten worden. Zo kan een podotherapeut pijn behandelen op een bepaalde manier voor de onderkant van de voet, en een compleet andere manier voor de bovenkant van de voet. Ook kunnen de teennagels pijn op leveren door schimmel of ingroei, wat weer een andere techniek gebruikt dan reguliere voetverzorging. Daarnaast zijn er verscheidende ziektes, infecties en andere problemen die een podotherapeut behandeld. Hielspoor is daar één van, maar ook eeltgroei, likdoorns of schimmel.

Diabetesbehandeling

Een belangrijke vorm van verzorging die een podotherapeut geeft aan de voeten is de voetverzorging voor diabetespatiënten. Veel diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op verschillende soorten problemen. Hieronder valt zenuwschade, verminderde doorbloeding, wonden en het minder makkelijk kunnen bewegen van gewrichten. De podotherapeut kan deze behandelen en kan proberen om ze te voorkomen.

Verzorging buiten de voeten

Ondanks dat het hun bepalende eigenschap is, geven podotherapeuten niet exclusief verzorging aan voeten. Zo kan een podotherapeut ook problemen behandelen in de benen, heup of rug. Veel van deze problemen kunnen namelijk voortkomen uit problemen met de voet, en vallen dus deels onder het vakgebied. Door de voeten te behandelen kunnen klachten in de rest van het lichaam verholpen worden, en vis versa. Zo kan een pijnlijke cyclus gebroken worden, die men lang vast kan houden in ongemak.

Hopelijk is het nu duidelijker wat een podotherapeut allemaal kan en doet, en laat het je zien dat er meer is aan dit vakgebied dan alleen een beetje voetverzorging. Als je last hebt van je voeten laat het dan niet liggen en ga vooral langs bij je lokale podotherapeut.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *