Wat zijn de meest voorkomende oogziektes?

Iedereen kan helaas tegen een oogziekte aan lopen. Wanneer een oogziekte is geconstateerd is het belangrijk dat de oogziekte vervolgens zo snel mogelijk wordt behandeld. Er zijn echter enorm veel oogziektes. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oogziektes.

Staar

Voor in het oog en achter de pupil ligt de ooglens. Deze hebben we nodig om een beeld scherp te kunnen zien. Deze hoort helder en doorzichtig te zijn zodat het licht er gemakkelijk doorheen kan vallen en zodat wij vervolgens beelden scherp kunnen zien. Bij staar wordt ooglens troebel waardoor het licht dus niet meer ongehinderd op het netvlies kan vallen. Binnen staar vallen echter ook weer verschillende vormen. Staar kan namelijk aangeboren zijn, maar ook veroorzaakt worden door een trauma of ziekte. De meest voorkomende vorm staar is echter ouderdomsstaar.

Maculadegenaratie oftewel MD

De macula is onder de meeste mensen bekend als de gele vlek. Deze bevindt zich in het midden van het netvlies. Bij maculadegeneratie gaat het gezichtsvermogen sterk achteruit. De lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes, in de gele vlek gaan steeds minder goed werken. Het gezichtsvermogen neemt bij maculadegeneratie dan ook sterk af. Het midden van je gezichtsveld wordt dan over het algemeen erg wazig, maar daaromheen blijf je vaak nog scherp zien. Er zijn verschillende risicofactoren die maculadegeneratie kunnen veroorzaken. Leeftijd, erfelijkheid en roken zijn hierin een belangrijke factor.

Glaucoom

Wanneer de oogzenuw beschadigt is door een verhoogde oogdruk in de oogbol dan wordt er gesproken over glaucoom. Op het moment dat de oogzenuw is beschadigd wordt ook de verbinding tussen de hersenen en het oog blijvend beschadigd. Dit is in de meeste gevallen bij beide ogen het geval. Deze oogziekte kan goed worden behandeld. Helaas is de schade die is ontstaan niet onomkeerbaar. Het is zeer belangrijk dat glaucoom behandelt wordt want wanneer dit niet het geval is kan glaucoom leiden tot blindheid.

Diabetische retinopathie

Wanneer je lijdt aan diabetes kan er een beschadiging aan het netvlies ontstaan. Dit heet retinopathie. Deze oogziekte kan zowel bij diabetes I als II voorkomen. Normaal gesproken is 20 jaar nadat diabetes is geconstateerd 80 procent van de bloedvaatjes in het netvlies beschadigd. Deze oogziekte hoeft niet altijd direct behandeld te worden. Hiervoor moet je regelmatig op controle totdat de oogarts het nodig acht om behandeld te worden.

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *