Wat zijn psylliumvezels en waar koop ik ze?

Wanneer je je aan een gezonde levensstijl wilt houden is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels zitten in groenten, fruit en volkorenproducten en zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven en regelmatig functioneren. Psylliumvezels zijn een soort vezel die je kunt gebruiken als supplement. Ze worden gemaakt van de schil van de Plantago ovata-plant, ook wel bekend als de psylliumplant. In deze blogpost lees je alles over psylliumvezels: wat ze zijn, waar je ze kunt kopen en welke gezondheidsvoordelen ze met zich meebrengen.

Psylliumvezels kopen is eenvoudig via de webshop. Wanneer je psylliumvezels bestelt, ontvang je deze zo thuisgestuurd!

Wat zijn de voordelen van psylliumvezels?

Ben je benieuwd wat psylliumvezels jou kunnen bieden? In dit gedeelte lees je alles over de voordelen van het gebruik van psylliumvezels.

Psylliumvezels zijn een bron van vezels. Vezels zorgen voor een gezonde darmflora en een regelmatige stoelgang. Psylliumvezels helpen je daarnaast om af te vallen, omdat ze ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Ze nemen namelijk veel vocht op en je kunt er daardoor langer mee doorkomen. Bovendien vertragen ze de opname van suikers in je bloed, waardoor je na het eten minder snel trek krijgt in zoetigheid.

Psylliumvezels en gezondheid: waarom het belangrijk is

Ga je psylliumvezels gebruiken? Dan is het belangrijk om te weten hoeveel je hiervan kunt nemen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd en gewicht. Raadpleeg daarom altijd eerst je arts of diëtist voordat je met het gebruik van psylliumvezels begint.

Psylliumvezels zijn goed voor je darmflora. Ze vertragen de opname van suikers in je bloed en helpen daardoor bij het afvallen. Psylliumvezels verminderen ook de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarnaast helpen ze je lichaam om cholesterol op te ruimen. Cholesterol is een stofje dat ervoor kan zorgen dat er plakken aan de wanden van je bloedvaten ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartinfarct of beroerte. Psylliumvezels verlagen daarom het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe je kunt weten of een product vezels bevat

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of een product vezels bevat. Een van deze manieren is door het etiket te lezen. Op het etiket van voedingsmiddelen staat vermeld hoeveel vezels het product bevat. Deze informatie is meestal weergegeven in gram per 100 gram of in percentage van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Een andere manier waarop je kunt controleren of een product vezels bevat, is door naar de ingrediëntenlijst te kijken. Als er tarwevezels, havervezels of gerst in zitten, dan weet je zeker dat het product vezels bevat. Er zijn echter ook andere ingrediënten die minder voor de hand liggend zijn, maar toch vezels bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld: cellulose, pectine en guargom.

Waarom moet je niet teveel psylliumvezels gebruiken?

Is het gebruik van psylliumvezels veilig? Ja, in principe wel. Maar er zijn wel een aantal redenen waarom je niet teveel psylliumvezels moet gebruiken. Psylliumvezels kunnen namelijk een laxerend effect hebben. Dit betekent dat ze ervoor kunnen zorgen dat je meer gaat poepen. Als je hier last van hebt, is het verstandig om minder psylliumvezels te gebruiken of ze helemaal te laten staan.

Psylliumvezels kunnen ook interfereren met de werking van sommige medicijnen, zoals anticonceptiepil en bloedverdunners. Het is daarom belangrijk om altijd eerst je arts te raadplegen voordat je met het gebruik van psylliumvezels begint.

De verschillende soorten psylliumvezels op de markt

Ga je psylliumvezels kopen, dan heb je de keuze uit verschillende soorten. Zo zijn er vezels die alleen uit psylliumzaad bestaan en zijn er vezels die een combinatie van psylliumzaad en -schil bevatten. Ook is er ongeraffineerde psylliumvezels en geslachte (of geëxtraheerde) psylliumvezels verkrijgbaar.

Welke soort psylliumvezels je kiest, is niet zo belangrijk. Ze verschillen namelijk niet heel erg in werking of effectiviteit. Wel kan het zijn dat je lichaam beter reageert op één bepaalde soort dan op een andere. Het is dus maar net wat jij prettig vindt om te gebruiken.

Wat is het verschil tussen poedervorm en capsulevorm?

Op de markt zijn psylliumvezels verkrijgbaar in twee vormen: poeder en capsules. Het gebruiksgemak is het grootste verschil tussen deze twee vormen. Als je psylliumvezels in poedervorm wilt gebruiken, moet je ze eerst oplossen in water of een andere vloeistof. Dit kan even duren en is niet altijd even handig. Daarnaast kunnen de vezels aan de rand van het glas plakken of in je keel gaan staan als je ze drinkt.

Capsules zijn hier een stuk makkelijker in gebruik. Je hoeft ze alleen maar doorslikken met wat vloeistof. Wel moet je er rekening mee houden dat het innemen van capsules wat langer duurt dan bij poeder, omdat het lichaam de capsule eerst moet verteren voordat de inhoud vrijkomt.

Welke supermarkten bieden psylliumvezels aan?

Het is tegenwoordig mogelijk om psylliumvezels in verschillende supermarkten te kopen. In sommige grote ketens, zoals Albert Heijn en Jumbo, zijn de vezels verkrijgbaar. Daarnaast vind je ze ook steeds vaker bij kleinere (web)winkels die zich richten op natuurlijke producten.

Wanneer je gaat shoppen, is het wel belangrijk om even goed op de verpakking te letten. Soms worden er namelijk andere ingrediënten aan de vezels toegevoegd, zoals suiker of fruitpoeder. Kies dus altijd voor een product dat puur uit psylliumzaad of -schil bestaat.

Welke andere voedselproducten bevatten vezels?

Als je op zoek bent naar voedsel met vezels, kun je ook kiezen voor volkoren producten. Denk hierbij aan volkorenbrood, -pasta en -rijst. Ook havermout is een goede bron van vezels. Andere opties zijn peulvruchten (zoals bonen, erwten en linzen), noten, fruit en groenten. Let wel op dat je niet teveel fruit eet, want dit kan weer leiden tot een hogere suikerinname. Een Handige tip: koop je fruit in het seizoen, dan is het vaak wat cheaper én smaakt het lekkerder!

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *