Welke Parkinson behandelopties zijn er?

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte, waarbij mensen steeds meer moeite krijgen met zaken die voorheen heel normaal waren. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld lopen, praten, eten of aankleden. Ook psychologische problemen, zoals depressies of problemen met het nemen van initiatief behoren tot de verschijnselen. Omdat de ziekte van Parkinson vaak symptomen kent op verschillende vlakken, zijn er ook verschillende soorten hulpverleners bij het behandelen van de ziekte betrokken. De behandeling is hierdoor multidisciplinair. Wanneer welk type hulpverlening wordt aangeboden aan iemand die last heeft van de ziekte van Parkinson, hangt af van het verloop van de ziekte en van welke problemen de persoon ervaart. Welke behandeling voor Parkinson heb je?

Specifieke kennis en deskundigheid is nodig

Bij het behandelen van de ziekte van Parkinson is het belangrijk dat er wordt gezorgd voor hulpverleners met specifieke deskundigheid en kennis, dit is namelijk noodzakelijk voor een goede en effectieve behandeling van de ziekte. Het samenwerken en het afstemmen van de zorg tussen verschillende hulpverleners is hierbij erg belangrijk. De effectiviteit van de zorg wordt namelijk voor een groot deel bepaald door de manier waarop verschillende hulpverleners met elkaar samenwerken en gezamenlijk de benodigde zorg bepalen en vormgeven. 

Medicatie als hulp 

 Bij het behandelen van de ziekte kan gebruikt worden gemaakt van medicatie. De medicijnen die hiervoor worden gebruikt zijn vooral agonisten van dopamine en levodopa. Dit zijn medicijnen die het tekort van dopamine aanvullen of dopamine receptoren stimuleren. Levodopa is een zeer effectief medicijn om de symptomen van de ziekte van Parkinson te onderdrukken. Lees hier meer over Levodopa als medicatie bij de Parkinson.

 

Naast het gebruik van medicijnen kunnen ook chirurgische ingrepen helpen op Parkinson te bestrijden. Zo zijn er hersenoperaties en andere behandelingsmogelijkheden mogelijk. Symptomen van de ziekte kunnen met behulp van deze behandelingsmethoden worden verminderd. Helaas is de ziekte nog niet helemaal te genezen of stil te zetten. Naast medicijnen en operaties kunnen verschillende paramedische disciplines helpen, zoals fysiotherapie, oefentherapie of logopedie. Nu weet je welke Parkinson behandelopties er zijn. 

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *