Collageen tijdens zwangerschap: is dat verantwoord?

Vroeger was er een slogan vanuit de overheid: een slimme meid kiest haar zwangerschap op tijd. Dat was een poging om er voor te zorgen dat vrouwen op jongere leeftijd zouden kiezen voor het krijgen van een kind.

Alle goede bedoelingen ten spijt heeft deze reclamecampagne geen effect gehad. Vrouwen in Nederland krijgen, net als in de meeste andere westerse landen, steeds later kinderen. Daardoor ontstaan er ook nieuwe vragen en twijfels.

Een van de onderwerpen die daarbij veel vragen oproept is het gebruik van supplementen waarmee ouderdomsverschijnselen worden bestreden. Denk bijvoorbeeld aan het suppleren van collageen. Vrouwen boven de 30 gebruiken regelmatig collageensupplementen, maar vragen zich af of dat wel kan en mag als ze zwanger zijn en borstvoeding geven. Doordat er steeds meer vrouwen op latere leeftijd een kind krijgen is dit een terechte en steeds actuelere vraag.

Tip: Collageen kopen


Mag je een collageensupplement slikken tijdens de zwangerschap?

Het goede nieuws is dat er niks op tegen is om natuurlijke supplementen zoals collageen te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je zou deze voedingsstof immers ook via de voeding binnen kunnen krijgen. Het voordeel van supplementen is echter dat je zonder moeite de goede hoeveelheid binnenkrijgt, wat met voeding beduidend meer inspanning kost.

Uiteraard is het bij het slikken van een collageensupplement van groot belang om de dosering die op de verpakking wordt aangegeven niet te overschrijden.


Mag je een collageensupplement nemen als je borstvoeding geeft?

Ook hier is niets op tegen. Collageensupplementen worden gemaakt van natuurlijke producten. Daarmee willen we niet zeggen dat alles wat natuurlijk is, ook onschadelijk is. Dat is namelijk niet waar.


Onderzoek

Er zijn op dit moment nog geen onderzoeken gedaan naar het effect van het nemen van collageensupplementen tijdens de zwangerschap. Echter, alle producten die in de winkel worden verkocht zijn gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Als zij een middel niet veilig achten voor de bevolking of voor een deel daarvan, is de fabrikant verplicht om een waarschuwing op de verpakking te zetten. Is dit niet het geval dan mag je ervan uitgaan dat het product veilig is om te gebruiken als je de dosering niet overschrijdt.

Leestip: Collageen tijdens zwangerschap: is dat verantwoord?

 

Conclusie

Er is geen reden om aan te nemen dat het slikken van een collageensupplement tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding een negatief effect zal hebben op je kindje of op jezelf. Uiteraard is het altijd verstandig om dergelijke vragen te bespreken met je behandelend arts. Die is op de hoogte van jouw specifieke situatie en zal in staat zijn om je goed te adviseren.

 

Author: Bobby

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *